Den kristnes frihet

frihet1Noen tror at det å være kristen er å ha en masse bud og regler man må følge. Du skal ikke gjøre sånn og du skal ikke gjøre sånn … og du må iallfall passe deg for det og det! Dersom du blir kristen, er det iallfall ikke friheten som blir kjennetegnet ditt, snarer kommer det til å begrense deg noe kraftig. Og begrensninger, det liker vi ikke.

På den andre siden har vi dem som sier: Jamen sånn er det jo ikke! Da Jesus kom, ble vi frigjort fra alle de budene og reglene som var før, vi er blitt frie. Jeg har lov til alt! Sier Paulus.

I galaterne kapittel 5 sier Paulus noen kloke ord om dette: Til frihet har Kristus frigjort oss. Stå derfor fast, og la dere ikke igjen legge under trelldommens åk.

Det er interessant å se at når Paulus snakker om friheten, så snakker han samtidig om å stå fast. Man skulle vel heller tenke seg at han kunne bruke noen andre ord til å beskrive friheten enn det han gjør, noe litt friere. Men det gjør han altså ikke. Hva er det galaterne skal stå fast i? Det må vel være evangeliet. Det gode budskapet om Jesus Kristus. Vår frihet som kristne, er ikke en frihet til å kunne gjøre hva som helst. Vår frihet er knyttet til fellesskapet med Jesus. Det er når vi er i ham, at vi er virkelig frie. Kan det også medføre begrensninger? – La meg først stille et annet spørsmål: Har Gud i himmelen rett til å si at noe er rett og noe annet er galt? Og er det han sier da forpliktende for oss som vil være hans barn? Jeg tror svaret er ja på begge disse spørsmålene. Men i tillegg vil jeg si at det ikke bare er forpliktende, men det er i tillegg til det beste for oss. Forstår vi det alltid? Nei det tror jeg dessverre ikke. Men at vår forstand er begrenset gjør ikke Gud noe mindre kjærlig.

Fisken er fri når den er i sitt rette element, vannet. Vi er frie når vi er i vårt rette element, Jesus. Det kan være at fisken føler seg begrenset av vannet, og skulle ønske den kunne løpe rundt på land … men da hadde den ikke vært fri, da hadde den vært død.

Jesus snakker om å ta sitt kors opp og følge han. Han snakker om at den som vil følge ham, må fornekte seg selv. Dette tror jeg gjelder alle kristne og jeg tror det medfører begrensninger. Samtidig så tror jeg at det er frigjørende når vi oppdager at det er når vi er bundet til Kristus at vi er virkelig frie.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s